DE basis over voeding bij konijnen

Goed uitgebalanceerd dieet is het begin van een gezond en gelukkige leven. Konijnen worden populairder als huisdier en daarom is de juiste informatie rondom voeding essentieel.
Hooi is de basis van het dieet van elk konijn. Dit moet altijd beschikbaar zijn. Van goede kwaliteit. Dat wil zeggen: mooi groen, weinig stof, niet beschimmeld en onbespoten. De redenen dat er altijd hooi aanwezig moet zijn:
-
Een goede spijsvertering
-
Slijtage van tanden (die blijven doorgroeien)
-
Bezigheid en knabbelplezier
Ze moeten altijd toegang hebben tot vers, schoon water. Idealiter is dit in een grote keramieke kom. In het wild drinken ze van plassen, uit een drinkfles is daarom een onnatuurlijke houding en hieruit drinken ze beduidend minder.
🔍 Tip: Controleer dagelijks of het water niet bevroren (winter) of vervuild is. Ververs het minstens één keer per dag. Op warme dagen is het aan te raden om 's morgens en 's avonds het water te verschonen. Bacteriën groeien sneller onder warme omstandigheden.
Dagelijks moet je konijn minstens 10 verschillende soorten bladgroenten en wilde kruiden krijgen. Variatie is essentieel voor een goede darmflora en gezondheid. Combineer en wissel af! Vers groenvoer is geen aanvulling van het dieet!
Waarom zoveel soorten? Elk kruid bevat andere voedingsstoffen en heeft andere verhoudingen qua mineraalgehalte, om zoveel mogelijk te voorzien in een gebalanceerd dieet is het daarom belangrijk verschillende soorten te geven.
Wat met de richtlijn 100 gram per kilo konijn? Gooi die maar overboord! Een goede mengeling van wilde kruiden en bladgroenten mag je onbeperkt geven. Hier heb je de combinatie van veel vezels EN water. Vocht is belangrijk voor een goede afvoering van de blaas. Een konijn dat te weinig vocht binnenkrijgt gaat veel sneller blaasgruis krijgen.
Vanaf de lente kan je plukken in eigen tuin of op een weide. Heb je dit niet? Vraag dan gerust in de buurt aan lokale boer of je daar mag plukken. Wildplukken mag eigenlijk niet maar wordt wel gedoogd. Dus vind je een mooi en proper plekje, pluk gerust met respect voor de natuur.
Als je wildplukt
✅ Enkele wilde kruiden:
-
Paardenbloem
-
Smalle & brede weegbree
-
Kamille
-
Madeliefje
-
Herderstasje
-
Brandnetel (liefst 48 uur laten drogen, dan is de meeste brand eruit)
-
Duizendblad
-
Kleefkruid
-
Rozenbottel
-
Molsla
-
Chicorei
-
Zevenblad
-
Dovenetel
-
Korenbloem
-
Wilde rucola
-
Look-zonder-look
Knolgroenten
Naast groenvoer mag je af en toe een kleine hoeveelheid knolgroenten geven. Deze bevatten meer suikers en zetmeel, dus geef ze met mate. Ze kunnen ook als snackje gegeven worden in plaats van een snoepje
- Wortel (klein stukje)
- Venkel
- Pastinaak
- Knolselder
- Koolrabi
Konijnenbrokjes mogen, maar met mate. Te veel brokjes kan ook overgewicht veroorzaken. Geef steeds ook eerst groenten en hooi en pas als ze voldoende van dit gegeten hebben mogen ze brokjes. Je wil niet dat ze dat goede laten liggen!
Dosering: Max. 1 soeplepel per kilo lichaamsgewicht per dag.
Mueslimengelingen zijn not done!
Ze veroorzaken:
-
Overgewicht
-
Tandproblemen
-
Darmproblemen
Omdat konijnen alleen de ‘lekkere’ delen eruit pikken en de rest laten liggen.
Snacks mogen, maar kies voor verantwoorde varianten. De bekende snoepjes van Science Selective, loops zijn dik oké! Maar ook verse kruiden kan je als snoepje aanbieden. De favorieten hier zijn dille, koriander en basilicum
Fruit: alleen af en toe, en in heel kleine porties
– Appel
– Aardbei
– Blauwe bessen
– Banaan
Gedroogde kruiden: max. een klein handje, en liefst niet dagelijks. Ze bevatten geconcentreerde stoffen en kunnen overgewicht of darmproblemen veroorzaken.
Ik frustreer mij hier zo aan! Overal worden schalen vol gegeven want het zijn toch kruiden? Ja zeker maar dus zoals hierboven staat kan dit in een grote hoeveelheid problemen geven.
Misschien ga ik een heel onpopulaire mening nu geven: onze eigen konijnen hebben geen gasbuik en plakpoep meer gehad sinds wij amper nog gedroogde kruiden geven.
Gedroogde kruiden worden hier medicinaal ingezet en dus niet meer als traktatie.
Dosering: max een handje paar keer per week als je dit echt wil geven. Anders zou ik zeggen, enkel medicinaal!
Sommige voedingsmiddelen zijn giftig of schadelijk voor konijnen:
❌ Giftig voor konijnen:
-
Prei
-
Bieslook
-
Ui
-
Aubergine
-
Aardappel (en schil!)
-
Groene delen van tomaat en paprika
❌ Ook verboden:
-
Kinderkoekjes zoals Nic-Nacs
-
Brood of pasta
-
Kaas of zuivel
-
Chips of andere snacks
Menselijk voedsel is géén konijnenvoer!
Je kan nu denken dat weet toch iedereen? Ik zie het nog steeds dat nic-nacjes en brood gegeven worden aan konijnen. Ja in het wild groeit ook een boom waar brood aan groeit.