Wat zegt de urine van je konijn? Een kijkje in het konijnentoilet

urine van konijnen

Konijnen zijn meesters in het verbergen van ziektes en kwaaltjes. Daarom is het als baasje belangrijk om goed te letten op subtiele signalen. Urine kan veel zeggen over de gezondheid van konijnen, net zoals de keutels. 

Normale urine: veel variatie

Bij konijnen wijkt de normale urine altijd af in kleur. Afhankelijk van factoren zoals voeding, hydratatie, stress of medicatie. Hier zijn de meest voorkomende kleuren:

  • Lichtgeel tot donkeroranje
    Dit is de meest voorkomende kleur. Vooral wanneer een konijn veel groenten of kruiden eet, kan de urine donkerder oranje of zelfs roodachtig lijken. Dit hoeft niet direct zorgwekkend te zijn.

  • Rood of roestkleurig
    Vaak verward met bloed in de urine. Deze kleur is afkomstig van plantaardige pigmenten (zoals uit rode bieten, paprika, wortel maar ook witloof) of tijdelijk door stress of temperatuurwisselingen. Als je konijn zich verder normaal gedraagt en goed eet, is er meestal niets aan de hand.

  • Witte of melkachtige urine
    Konijnen scheiden calcium uit via hun urine. Een witte, krijtachtige kleur of een melkachtige troebelheid betekent meestal dat er veel calcium in het dieet zit. Een beetje is normaal, maar als dit regelmatig gebeurt, kan het wijzen op een te hoog calciumgehalte in de voeding, wat kan leiden tot blaas- en nierproblemen.

  • Bruine urine
    Dit kan duiden op uitdroging of op het binnenkrijgen van veel droge voeding, zoals hooi zonder voldoende waterinname. Zorg voor voldoende vochtopname

  • Transparante of waterige urine
    Dit is eerder zeldzaam en kan wijzen op een nierprobleem of een andere onderliggende aandoening. Als de urine langere tijd bijna kleurloos blijft, is het verstandig langs je dierenarts te gaan.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel kleur op zichzelf niet altijd iets ernstigs betekent, zijn er een paar signalen waarbij je wél alert moet zijn:

  • Bloed in de urine (te onderscheiden van rode kleurstof door voeding, meestal met rode vlekjes in eerder lichte urine)

  • Pijn bij het plassen, meerdere keren op een korte tijdspanne naar het toilet gaan en hierbij een rare houding aannemen.

  • Niet plassen! Dit is een spoedgeval, vooral bij rammen kan dit voorkomen. Vermoedelijk is er blaassteen die de passage van urine blokkeert.

  • Plas met gruis of dikke witte aanslag

  • Overmatig veel of juist weinig plassen

Hoe houd je het in de gaten?

Check dagelijks de urine als je het toilet proper maakt. Leg bijvoorbeeld eens wit keukenpapier in het toilet om de kleur goed te zien. Let ook op de frequentie van plassen, het gedrag van je konijn bij het toilet en of er gruis of bloed zichtbaar is.

Terug naar blog

Reactie plaatsen